Kielellä voi nähdä ja silmillä voi kuulla

Minusta yllä olevan videon asia kuulostaa ihan absurdilta. Meksikolaissyntyinen tutkija Paul Bach-y-Rita on tehnyt jo 1960-luvulta lähtien tutkimusta aistien ja niiden korvaamisen parissa (Sensory Substitution). Tutkimusten lähtökohta on se ettemme oikeastaan näe silmillämme, vaan näköaistimus rakennetaan vasta aivoissamme. Aivot oppivat käsittelemään aistien lähettämää dataa ja ne voivat oppia käsittelemään dataa, joka tuleekin jonkin toisen aistin kautta. Muuntamalla kameran kuvaamia impulsseja toisen aistimen ”luettavaksi”, voidaan tuottaa aivoihin näköaistimuksia… ja sokea voi oppia näkemään. Aistien uudelleen kytkemisen (re-wire) ideaa on sovellettu Eyal Bursteinin ja Michele Gaulerin Sensory Plasticity -projektissa, jossa on tuotettu Eye Candy -tikkareita, jotka eivät maistu – vaan näkyvät ja aktivoivat mieleen tiettyjä olotiloja, esimerkiksi rauhoittavia tai sosialisoivia. Tikkarit maksavat 90$, tekisi mieli tilata.

Mitähän kaikkea aivojen plastisuus voisi tarjota viestintään, markkinointiin, muotoiluun… Näemmekö – siis näemmekö tulevaisuudessa pullapuodin mainoksia jotka tuoksuvat ja maistuvat. Voisimmeko kuunnella musiikkia, jonka näemme kuvina. Millaista riippuvuutta tällaiset tuotteet voivatkaan aiheuttaa? Mihin aivomme voivatkaan taipua?

Päivitys 1. Koko videoartikkeli on nähtävissä kokonaisuudessaan Wired Science -sivuilla.

Yksi ajatus artikkelista “Kielellä voi nähdä ja silmillä voi kuulla

  1. Tarja Hyvärinen

    Kyllähän tuo aistien käytön sekoittaminen aika absurdilta tuntuu, mutta mikä ettei, kun sitä tarkemmin alkaa miettiä. Japanissahan on jo valmistettu robotti-ihmisiä ja -eläimiä, jotka siis ehkä, kenties saattavat kohta oikeasti tunteakin jotakin.

    Ainakin ihmisen -esim. yksinäisen vanhuksen- hellimistarpeen tyydyttää kokemusten mukaan robottikoira siinä missä oikea lemmikkieläinkin. Jos tunteita pystytään ”teetättämään” niin miksei myös tuntoja. Mutta voi olla helpompaa osoittaa tunteitaan feikkikoiralle kuin -ihmiselle…

    Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s