Ilmastopakolaisuus

Maapallon keskilämpötila nousee seuraavan sadan vuoden aikana huomattavasti, mistä seuraa aavikoitumista, juomaveden puutetta ja eri lajien kuolemaa. Lyhyemmän ajan ennuste on hieman myönteisempi. Vuoteen 2040 saakka suomessa eläminen on kaiketi melko normaalia ellei talven loppumista ahvenanmaalla 2030 vuoteen mennessä lasketa. Enään ei voi puhua ilmastonmuutoksen estämisestä, se mahdollisuus on käytetty jo aikaa sitten, vaan ihmisten aiheuttaman ilmastonmuutoksen hillitsemisestä.

Ilmasto muuttuu ihmisen toimintojen seurauksena. Lämpenemistä ei voida selittää muuten kuin kasvihuone ilmiöllä. EU:n ilmastostrategian tavoite on sopeutettu siten että, siinä pyritään rajoittamaan ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen sadassa vuodessa.

Sadan vuoden päästä elämä on erityisen tukalaa päiväntasaajalla, jossa lämpöhuiput on jo nyt korkeita.

Liiallisesta lämmöstä johtuvasta aavikoitumisesta seuraa myös ilmastopakolaisuus: kuihtuva maa pakottaa ihmiset etsimään elinkelpoisempia alueita etelästä ja pohjoisesta.

Viileitä alueita on tulevaisuudessa vähän. Lämpötilan nousu kun on voimakkainta juuri napa-alueilla. Suomen kohdalla puhutaan jopa viiden asteen noususta. Pohjois-Suomessa lämpötila nousee eniten. Samalla myös sademäärät kasvavat huomattavasti.

   Kehitysmaat koetuksella

Ilmakehän hiilidioksiidipitoisuus on nyt korkeimmillaan 650000 vuoteen. hiilidioksiidin tuottamiseen ovat osallistuneet täysillä vasta kehittyneet länsivaltiot. Kun Kiinan ja Intian taloudet nousevat, syntyy lisää päästöjä, sillä jokainen sielläkin haluaa oman auton ja jääkaapin. Moraalinen kysymys onkin, mikseivät he saisi omistaa niitä koska mekin omistamme.

Ilmaston puolesta tilanne on siis synkkä. Toteutuessaan ilmastonmuutoksen uhkat tulevat koettelemaan kovimmin juuri kehitysmaita ja köyhiä ihmisiä, joilla ei ole varaa sopeutua muuttuneisiin tilanteisiin. Kehittyneetkään maat eivät ole muutokselta suojassa. Esimerkiksi Ranskassa 2003 vuonna ollut helleaalto aiheutti 15 000 ylimääräistä kuolemantapausta.

WHO on laskenut että ilmastonmuutos lisää jo nyt kuolleisuutta 150 000 hengellä vuodessa. Vuoteen 2085 messessä arvioidaan nälänhätää kärsivien määrän lisääntyneen 70-90 miljoonalla.

Onko siis ilmastonmuutoksessa mitään muuta myönteistä kuin hyvät helteet?   Joten ei muuta kuin hyviä aurinkorasvoja kehittelemään.

Ylimeteorologi Erkki Nystenin lehtihaastattelusta

Savon Sanomat 25.11.2008

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s