Uus vanhuus

Suuret ikäluokat alkavat lähestyä eläkeikää. Japanissa tämä tapahtuu vielä suuremmassa mitakaavassa, kuin Suomessa. Japanin väestöstä on jo nyt 20 prosenttia yli 65-vuotiaita, mikä tarkoittaa yli 25 miljoonaa ihmistä.

Eläkkeelle jäävät uraohjukset ja maailmankansalaiset eivät ehkä tyydy laitosmaisiin, masentaviin vanhainkoteihin, eivätkä myöskään tahdo jäädä lastensa taakaksi. Japanissa tähän on herätty rakentamalla uusia, urbaaneja designvanhainkoteja. Monet vanhainkodeista muistuttavat enemmänkin moderneja täyden palvelun hotelleja, kuin sairaaloita. Kaikkeen on panostettu: arkkitehtuuri, sisustus, illalliset ja aktiviteetit ovat modernia luksusta. Mallia on kuulemma otettu Suomesta. Itseasiassa Japanissa Sendain kaupungissa on suomalaisen mallin mukainen vanhusten palveluyksikkö suomalaista saunaa ja sisustusta myöten. Mistä on kuitenkin otettu eniten mallia, on suomalainen ajattelumalli, joka korostaa yksityisyyttä ja itsemääräämisoikeutta. Milloinhan meillä otetaan seuraava askel, ja perustetaan vanhusten design-palvelukeskuksia?

Vanhukset on alettu huomioida muillakin osa-alueilla. Tokiossa on vanhusten kaupungiosa, jossa on vanhanajan kahviloita ja liikkeitä, pyörätuoliystävälliset kadut, ja vihreä valo palaa jalankulkijoille normaalia pidempään. Myös lelumarkkinat ovat Japanissa heränneet väestön ikääntymiseen: markkinoille on tullut lapsenlapsi-robotteja, jotka muun muassa lauleskelevat ja pelaavat mummien ja ukkien kanssa kivi-paperi-sakset peliä. Robotit on otettu myös hyödyllisempään käyttöön, nimittäin vanhustenhoitoon. Kuinkahan tällaiset robotit pystyvät kuuntelemaan, hymyilemään ja olemaan henkisesti läsnä potilailleen?

(Monocle dec08/jan09, http://www.kauppapolitiikka.fi/netcomm/news/showarticle.asp?intNWSAID=71846)


Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s