Ennustavat laitteet

Yhtenä heikkona signaalina on ennustavat laitteet. Osittain tällaisia on jo olemassa, mutta tulevaisuudessa niiden käyttö lisääntyy ja myös käyttötarkoitus voi muuttua. Laitteet ennustavat ihmisen käyttäytymistä ja tekevät toimintoja tämän ennustuksen perusteella. Laitteet tulevat oppimaan miten ihminen käyttäytyy tietyissä tilanteissa ja niihin saadaan tämän perusteella ohjelmoitua ennustavia toimintoja.

Tällaisesta esimerkkinä on jo Volvon uusi XS60, joka jarruttaa ennustavasti kun eteen tulee este. Linkki:http://www.volvocars.com/us/campaigns/Misc/Pages/XC60LaunchUS.aspx

Tulevaisuudessa esimerkiksi kännykät ja tietokoneet voivat tehdä toimintoja sen perusteella, miten käyttäjä on aiemmin käyttäytynyt. Laitteet mahdollisesti jopa osaavat ennustaa ihmisen puolesta, esimerkiksi jos on tieonnettomuus edessä päin, laite ohjaa käyttäjää toiselle reitille. Voisiko esimerkiksi tietokone huomauttaa käyttäjää lounasajasta työpäivän aikana jos käyttäjällä on tapana jättää tietokone seisomaan puoleksi tunniksi aina samaan aikaan arkipäivisin? Voisiko tietokone sinä aikana aina suorittaa tiettyjä toimenpiteitä, jotka saattavat hidastaa työpäivää, kuten päivitykset yms.

Älykkäitä koneita ja koneen ajattelemista on jo pohdittu pitkään ja aiheesta on kirjoitettu useita artikkeleita, mutta uskon että tästä on tulossa trendi lähivuosina. Esimerkkejä artikkeleista:

http://www.tsv.fi/ttapaht/397/Oja.html

http://www.sciencedaily.com/releases/2008/11/081107143755.htm

Graafisessa suunnittelussa tämä huomataan esimerkiksi tuotekuvauksissa ja laitteiden markkinoinnissa. On luotava keinoja, joilla ihminen saadaan ymmärtämään mitä kone tekee ja miksi. Tietyllä aikavälillä varmasti näillä ennustavilla laitteilla pystytään vaikuttamaan esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja energiansäästöön.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s