Älykotien uusi tuleminen… taas

RFID+pegNiin kutsuttujen älykotien yleistymistä on povattu jo kauan, mutta kaikesta hypestä huolimatta ne eivät ole vielä lyöneet itseään läpi isommassa mittakaavassa. Olisiko aika viimeinkin kypsä?

Aiemmin asuntojen ”harmaasoluja” on treenattu lähinnä kiinteästi talotekniikkaan liittyneissä asioissa, kuten energiatehokkuudessa, turvallisuudessa ja valaistuksessa. Varsin ajankohtaisia aiheita vieläkin, mutta asukkaiden elämää voisi varmasti helpottaa nykyisillä teknologioilla myös elämän muilla osa-alueilla.

Uuni käy lämpimänä jääkaapille

Radio Frequency Identification ei ole sekään mitään kovin uutta, mutta on viimein löytämässä tiensä myös kauppojen tuotteisiin. Kyseinen uudistus voisi mullistaa elintapojamme myös kaupan ulkopuolella.

Mitä jos esimerkiksi jääkaappimme inventoisivat itse sisältönsä radiotunnisteiden avulla. Näin jääkaappi voisi varoittaa viimeistä käyttöpäivää lähestyvistä tuotteista. Tärkeiksi kokemiemme elintarvikkeiden hupenemiseen voitaisiin reagoida tilaamalla täydennys heti lähikauppiaalta tai lataamalla puutelista puhelimeen. Jääkaappihan voisi oman sisältönsä tuntien ehdottaa ruokia, jotka voitaisiin valmistaa käsillä olevista lähdeaineista. Uunikin voisi kytkeytyä lämpiämään tarvittavaan lämpötilaan reseptin löydyttyä.

Kun RFID-tunnisteet löytyisivät myös vaatteista, voisi pesukone valita valmiiksi sopivan pesuohjelman sisään ahdettujen vaatteiden hoito-ohjeiden mukaisesti. Valkopyykin sekaan eksyneet punaiset sukat voitaisiin poimia pois jo ennen pesua koneen niistä varoittaessa.

Passi… Omalääkäri ja hammasharja

Päivittäinen hampaiden pesu kuuluu toivottavasti olennaisena osana useimpien päivärutiineihin. Ajankohtakin on suhteellisen säännöllinen, mikä helpottanee hammasharjan syljestä tekemiä analyysejä. Hampaiden pesun mahdolliset puutteet ja tehdyt diagnoosit jatkohoito-ohjeiden kera voitaisiin saattaa asukkaan tietoon muutoin lähinnä peilinä toimivan näytön avulla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s