Kaikenlaisia hapatuksia

Hapattaminen on ekologinen ja vaikuttaa toimivalta säilömismuodolta, joka pienellä mainolla voisi nousta trendikkäiden nuorten ihmisten suosimaksi menetelmnäksi.

”Alussa olivat hapankaali, makkarat ja baari. Nyt hapatetut vihannekset ovat siirtyneet pubiannoksista kotikokkien purkkeihin. Muun muassa ruotsalainen Taffe.se-ruokasivusto kirjoittaa hapatettujen vihannesten muodikkuudesta.
Södermalmin graafikkojen kelpaa poimia luomumarkkinoilta ainakin kaalia ja punajuurta. Ne ovat hapattamisnoviisille sopivia valintoja. Sienisadosta on uumoiltu tänä syksynä niukkaa, joten lähiruoan harrastajat voivat innostua hapattamisesta siksikin.
Hapattaminen perustuu käymiseen. Pilkottujen tai raastettujen vihannesten, veden ja jodittoman suolan yhdistelmä päästää maitohappobakteerit töihin. Hapattuminen vaatii muutamia viikkoja ja matkan varrelle myös lämpötiloilla kikkailua. Tiiviistä hapatusruukusta ei sovi tinkiä, koska muuten kannen alla muhii homeviljelmä.
Ravintoloihinkin kuuluu hapanta. Yhdysvalloissa eteläkorealainen kaalilisuke kimchi on ilmestynyt hodareiden ja voileipien päälle. Etelä-korea on keväästä lähtien markkinoinut maailmalla keittiötään juuri tämän punaisen, tulisen kaaliruuan johdolla.
Hapattuminen perustuu myös joidenkin amerikkalaiskaupunkien trendijuomaksi kohonnut kombutsa-tee. Käymisen virittää sokeroituun teehen lisätty bakteeri- ja sieniviljelmä.
Vihannesten hapattaminen on edullista kotikemiaa. Se saattaakin olla seuraava ruokabuumi juurileivän jälkeen, spekuloi ruotsalainen aikakausilehti Filter. Siinä missä pari vuotta sitten taikinajuuret köllöttivät kansakodin joka kolkassa, pian kyläilijän tuliaisena saattaa olla vihannespurkki.
Suomessa edelläkävijöinä ovat jo kauan olleet Martat, jotka järjestävät syksyllä luentoja kaalin hapatuksesta ainakin Helsigissä.” (Image 9/2010, 38)

Kuva: http://www.udumbara.fi/tuotteet/hapatusruukku.php

[viitattu 2.10.2010]

hapatusruukku

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s