Kohderyhmästä äkkiryhmään

Flash mob -termi lanseerattiin vuonna 2003 kuvaamaan tapahtumaa, jossa joukko ihmisiä kokoontuu ennalta sovittuun paikkaan tiettynä aikana tekemään jotain odottamatonta. Yleensä nämä tapahtumat suunnitellaan internetissä ja erityisen suosittuja järjestämispaikkoja ovat esimerkiksi asemat. Flash mobiksi ei lasketa mielenosoituksia, erilaisia performansseja tai promootiotapahtumia eli niitä on järjestetty täysin huvin vuoksi. Markkinoijat ovat kuitenkin löytäneet flash mobista uuden kanavan. Yksi tunnetuimpia tällaisista “kaupallisista” flashmob -tempauksista on mainostoimisto Saatchi & Saatchin suunnittelema T-Mobile Dance .

Maaliskuussa 2008 Helsingin Asematunnelissa järjestettiin suomalaisittain mittava flashmob Helsinki Freeze , johon suunnitelma saatiin Amerikasta asti. Sittemmin näitä tempauksia on alettu Suomessakin käyttää kaupallisessa mielessä. Markkinointi&Mainonta -lehden mukaan suomalaisetkin markkinoijat ovat lämpenemässä flash mobin käytölle.  Esimerkiksi Nelonen promosi aiemmin syksyllä uutta Dance -ohjelmaa Tampereen Koskikeskuksessa joukkotanssilla. Voidaan tietenkin miettiä toteuttaako tällainen ennalta harjoiteltu ja ammattitanssijoiden toteuttama tempaus enää flash mobin perusajatusta vai onko se jo aivan tavallinen mainostemppu.

Flash mobista saattaa muodostua pelkkä eufemismi promotilaisuudelle, mutta tällä hetkellä se on melko uusi ilmiö, jolle on ominaista tälle ajalle tyypillinen yhteisöllisyyden tuntu. Flashmob lienee sivujuonne sosiaalisen median ja tosi-tv:n luoman megatrendin eli tavisten tirkistelyn virrassa.

Kansainvälinen Flashmob -yhteisö Mashflob

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s