Pois pyyhkiytynyt paperi

Amerikkalainen toimistolaite- ja tarvikevalmistaja Xerox julkaisi vuonna 2006 uutisen , jonka mukaan se on kehittämässä uudelleen käytettävää paperia. Paperin on ajateltu tulevan käytettäväksi toimistoissa, joissa tulostetaan paljon lyhytaikaiseen käyttöön eli esimerkiksi sähköpostien tai nettisivujen lukemiseen. Tulostus säilyy paperilla noin vuorokauden, jonka jälkeen se haalistuu pois. Tulostaminen tapahtuu käyttämällä tietyn aallonpituuden valoa johon paperi reagoi eli varsinaista mustetta ei tarvita. Xerox myykin uudelleen käytettävää paperiaan juuri taloudellisilla ja ympäristöllisillä teemoilla.

Suuri yleisö pääsi kurkistamaan tätä uutuutta Chigagossa WIRED NextFest –messuilla vuonna 2008, jonka jälkeen Xerox ei ole innovaatiota juurikaan mainostanut. Yhtiö ei osaa sanoa, milloin tuote tulisi markkinoille. Business Weekin haastattelussa vuonna 2009 Xeroxin edustaja kertoo yhtiön edelleen tekevän markkinointitutkimusta.

Aika lienee kypsä uudelleen käytettävälle paperille, mutta Xerox ei. Voittoa tavoittelevan yrityksen on luonnollisesti selvitettävä, kuinka saada paras mahdollinen kate tuotteelleen. Ongelmallista Xeroxille on se, että asiakkaat joutuisivat hankkimaan erilliset laitteet paperin käyttöä varten ja kulut saattaisivat olla näin suurempia kuin saavutettu hyöty. Lisäksi paperin tulostuslaatu on ilmeisen huono (painojälki violettia ja paperi kellertävää), joka ei tue tuotteen perusajatusta näytöltä lukemisen korvaajana. Xeroxin suomalaisen edustajan Office Innovations Finlandin  sivuilla tuotteesta puhutaankin haaveilevaan, suorastaan filosofiseen sävyyn.

Uudelleen käytettävä paperi kuuluu osaksi vallitsevaan vihreämmän ajattelun megatrendiin. Toisaalta ajatus tällaisesta paperista kuulostaa hieman science fictionista napatulle idealle. Vuosikymmeniä sitten kirjoitetut tulevaisuuden visiot usein osuvatkin hämmästyttävän hyvin kohdalleen, tosin teknologian kehitys ei ole ollut aivan niin huimaavaa. Poispyyhkiytyvä tuloste sopii kuitenkin tähän pirtaan oikein hyvin ja onkin kiinni Xeroxin toimista, jääkö tämä keksintö vain kuriositeetiksi vai tuleeko siitä käyttökelpoinen osa tulevaisuuden toimistotyötä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s