Väriä vaihtavat tatuointimusteet

Tutkijat Cambridgen laboratoriossa Massachusettsissa ovat kehittäneet sydämen kunnon seurantaan tarkoitettua tatuointia. Tämä uudenlainen muste ilmoittaa värin vaihtelulla veren glukoosiarvot diabetesta sairastavilla henkilöillä. Jos tämä metodi kehitetään loppuun asti, se voi säästää miljoonat ihmiset päivittäisiltä pistoksilta arvojen mittaamista varten.

Nanoteknologiayritys Draper Laboratories työskentelee ihoon ruiskutettavan musteen parissa, joka sisältää n. 120 nanometriä (ihmisen hiuksen halkaisija on n. 60 000 nanometriä) halkaisijaltaan olevia pieniä partikkeleita, joiden kolme komponenttia reagoivat veren glukoosiarvon kanssa. Ensimmäinen komponentti on glukoosin havaitseva molekyyli, toinen glukoosia matkiva molekyyli, ja kolmas väriaine, joka vaihtaa sävyään olosuhteiden mukaan.

Ihoon ruiskutetut partikkelit liikkuvat ”etsien” glukoosia. Jos glukoosiarvot ovat korkealla, molekyylit muuttavat musteen värin keltaiseksi. Jos arvot ovat matalalla havaitsevat molekyylit kiinnittyvät glukoosia matkiviin molekyyleihin, näin muuttaen värin violetiksi.

Arvojen ollessa normaalit väri on oranssinsävyinen.

Havaitsemisprosessi, joka on jatkuvaa nanopartikkeleiden ollessa jatkuvassa liikkeessa, kestää vain muutaman millisekunnin. Vaikkei tämä saavuttaisikaan veriarvomonitoreiden tarkkuutta, tatuointi toimisi varoittimena. Tutkijat sanovat, ettei tatuoinnin tarvitse olla suurikokoinen, tai edes yhtä syvällä ihossa, kuin normaalin tatuoinnin. Hiirillä tehtävät tutkimukset aloitetaan Maaliskuussa 2011 ja ihmiskokeet samaisen vuoden aikana.

Tällainen ”innovaatio” helpottaisi diabetesta sairastavien elämää ja kotona tapahtuvaa terveydenhoitoa huomattavasti. Myöskin taiteellisesta näkökulmasta katsottuna se avaisi uusia ISOJA ovia tatuointialalla kuvien suunnittelussa ja teossa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s