Luonnon antia iholla

Kestävä kehitys on pitkään ollut muodinluojien huulilla, ja kehityksen käsitys sekä vaaliminen on lisääntyy arkielämässä. Tälle megatrendille ei näy loppua. Hyppäsimme kestävän kehityksen pendolinoon, ja reissasimme informaatiomatkalle. Seuraavassa ihastelun kohteena kestävän kehityksen uudet tuulet. Esittelemme myös keinon, jolla kannat luontoa mukanasi minne ikinä menetkin.

Noolan – kalannahkan käytön suunnannäyttäjä?

Tiedot kalan nahkan käyttömahdollisuuksista tuntuvat olevan pieninä murusina maailmalla. Tähän on tulossa muutos Suomalaisen Noolan Oy:n myötä. Noolan on saanut valtakunnallista tunnustusta, ja aikaisemmin maakunnallisen Käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen palkitsemalle yritykselle on luovutettu Taideteollisuuden Laatumerkin sekä valtakunnallinen Käsi- ja taideteollisuusliiton Taitaja -palkinto.

Alusta alkaen ekologisuuteen ja kestävään kehitykseen panostanut Noolan käyttää kalan nahkaa tuotteidensa valmistamisessa. Nahkalle kaverina toimivat huopa, öljykangas, pellava sekä keittovilla. Noolan yrityksen perustivat vuonna 2000 vaatesuunnittelija Marja Rak ja hänen miehensä Jonas Rak. Noolanilla on myymälä Pietarsaaren lisäksi Helsingissä sekä myyntiä myös Pohjoismaissa ja Japanissa. Seuraavaksi tähtäimenä ovat Saksan markkinat.

Kalan nahkaa voi käyttää kuin mitä muuta tahansa nahkaa. Tulevaisuudessa siis tulemme näkemään yhä enemmän kalan nahkan esiintyvän vaatteissa sekä asusteissa. Trendi voisi jopa syrjäyttää nahkateollisuuden hetkellisesti. Herää kuittenkin kysymys, milloin aktivistit heräävät kalan nahka teollisuutta vastaan?

Tutustu lohen nahkaan tuotteistamisessa

http://www.noolan.com/

Bring the nature closER to you!

Luonnonlapset ja trendien suurkuluttajat hoi! Luonnon kanssa yhtä oleminen on nyt mahdollista, tai ainakin Islantilainen yritys HAF, ja suunnittelija Hafsteinn Juliusson tekee siitä himpun verran helpompaa. Juliusson lähestyy designia uudella tavalla, ja tahtoo olla yhtä yhteiskunnan ja ekologisuuden kanssa. Massatuotantoa välttelevän HAF: in lanseeraama ”kasvava sammalkoru”  kaunistaakin pian ympäristöä vaalivien dekolteeta sekä näyttävät sammalsormukset kiinnittävät vastaantulijankin huomion.  Hienostunutta designia tästä käsintehdystä korusta tekee sen hopeinen ruukku, jossa kasvavan korun koti sijaitsee. Jotta sammal säilyisi vihreänä, tulee sitä kastella aika ajoin. Älä kuitenkaan lotraa veden kanssa. Sammal vihertänee noin kahdeksasta kahteentoista viikkoon. Onkohan koru tulevaisuuden tamagotchi uudessa muodossa?, ja missähän vaiheessa koruun lanseerataan äänet mukaan?

http://www.hafsteinnjuliusson.com/

Kuplat ja liivatteet -niistä on tulevaisuuden pitsit tehty

Muotisuunnittelija Emily Crane tekee kokeita kasvattaa ja jäädyttää kuplia sekä elintarvikkeita, luodakseen niistä uusia materiaaleja. Elintarvikkeista hän eristää molekyylejä ja kasvattaa siitä massaa. Kehittämistään materiaaleista hän pyrkii toteuttamaan vaatteita ja asusteita.

Materiaalin kasvatusprosessissaan hän eristää kuplia orgaanisista nesteistä kuten sianlihan gelatiinistä, agar-agarista, glyseriinistä ja elintarvikeväreistä. Nämä orgaaniset nesteet hän jäädyttää haluamaansa muotoon. Tällä tavoin Crane luo useita herkkiä bio-pitsi rakenteita, jotka hän myöhemmin viimeistelee erilaisilla pinnoitteilla. Pukeudummeko siis tulevaisuudessa jäädytettyihin kupliin ja liivatteeseen?

Työllään hän haluaa herättää kysymyksiä tulevaisuuden fast fashionista ja kestävästä kehityksestä.

 

http://emilymarinacrane.blogspot.com/

Mitä on Bio-Coutre?

Saman kysymyksen äärelle on päätynyt myös Suzanne Lee Bio-Coutre- tutkimuksillaan.  BioCoutre on Leen tutkimusprojekti, joka valjastaa luontoa ehdottamaan radikaalia, tulevaa muotivisiota. Projekti tutkii microbiaalista selluloosaa, sen käyttöä, kasvatusta laboratoriossa ja sen mahdollisuuksia toimia vaatetusmateriaalina. Tarkoituksena on kasvattaa vaatetta nesteestä.

Suzanne Lee on projektin johtaja ja toimii vanhempana tutkijana Central Saint Martinsissa, Lontoon taideteollisessa yliopistossa. Yhteistyössä tiedemiesten kanssa hän pyrkii suunnittelun huipulle bio- ja nanoteknologialla.

Lee on kirjoittanut myös kirjan kyseistä aiheesta: ”Fashioning The Future: tomorrow’s wardrobe” .

Bio-Couture

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s