Kassillinen kahlimatonta kulttuuria

Neo-kansallisromantiikka

On aika kääntää katse omaan itseensä. Kautta aikain suomalaiset ovat katsoneet milloin mitäkin kulttuuria ihannoiden – ensin Amerikka-villitys, sitten Japani-ilmiö. Jo useamman vuoden ajan nuoret ovat levittäneet maahamme sarjakuvaa, animaatioita, pukeutumistyylejä ja kaikkea mahdollista populaarikulttuuria Kaukoidästä. Mitä tulee tilalle, kun tämänkin ilmiön kulta-aika alkaa olla ohi ja sen tuotteet ovat muuttumassa osaksi arkipäivää?

Kuten tämän blogin ”Wilderness” vastavoimana teknologian ylivallalle -artikkeli kertoo, tänä teknologian valtakautena ihmiset alkavat kaivata lähemmäs luontoa, samalla lähemmäs alkuperäänsä ja perinteitään. Tätä tukee muun muassa myös Ropeconin, Suomen suurimman roolipelitapahtuman, tämän kesäinen aihe Sankarit ja kotimaisuus sekä tietenkin Perussuomalaisten kansallisylpeysjäkätys. Tosin ihmiset kapinoivat tuputettua nationalismia vastaan halutessaan löytää itse omat juurensa, oma kansallisromantiikkansa ja tehden sen nykyaikaisella näkemyksellä kansanperinteitä uudistaen, tuoden tyyliä uudelle vuosituhannelle, unohtamatta kansainvälisiä suhteita ja Pohjoismaista yhteistyötä. Ja mikä tekisikään parempaa suomalaiselle itsetunnolle kuin tuore jääkiekon maailmanmestaruus. Uuteen ajan henkeen kuuluu ylpeys ja kiinnostus omaa perintöä sekä kunnioitus muiden kulttuuria kohtaan. ”Näytä rohkeasti, mistä tulet.”

Gallen-Kallelamainen nalle Melindan paidassa Kiasmassa 14.4., Hel-looks.com

“I always wear a scarf, long sleeves and a long skirt because of my religion. History, fairytales and my other home country Iran inspire my style. I like to mix eastern andwestern influences.” - Sara, 14.4., Hel-looks.com

Lukuisat taiteilijat ja muotoilijat ovat heränneet tutkimaan ja päivittämään kansanperinnettään. Heistä yksi on suomalainen vaatesuunnittelija Mai Niemi. Niemen talven 2011 mallisto Finnish Fairytale kuvastaa muinaista suomalaista romantiikkaa modernilla silmällä.

Erityisosaaminen: "oman suomalaisen kulttuurin jalostus moderniksi kansainvälisesti kiinnostavaksi designiksi ja kestäväksi innovatiiviseksi rajoja rikkovaksi muodiksi" - Mai Niemi

Ruotsalainen Gudrun Sjördén valmistaa luonnonmateriaaleista pohjoismaista muotoiluperinnettä noudattavia värikkäitä kodintekstiilejä ja vaatteita. Varsinkin talven 2011 mallistossa näkyy raikas pohjoisten tuntureiden tuulahdus.

Lähteet ja lisäinformaatio:

http://www.finnishdesigners.fi/index.php?article_id=5681&__file_id__=31093&__user_id__=2456&start=&__secondaryDBUser__=
http://luomuajalouisvuittonia.blogspot.com/2011_01_01_archive.html
http://www.gudrunsjoden.com
hel-looks.com
http://www.ropecon.fi
http://polarbearstale.blogspot.com/2010/09/gudrun-sjoden-winter-collection.html
http://cookies-and-chocolate.blogspot.com/2010/10/gudrun-sjoden.html
http://gypsy-village.blogspot.com/2010/11/fabulous-winter-by-gudrun-sjoden.html


Tyyli ja tarkoitus käsi kädessä

Luonnonläheisyys tuo mukanaan luonnonmateriaalit, ajatuksen käytännöllisyydestä sekä tunnelmaa tutkimusmatkailusta. Omaisuuden on kuljettava mukana mukavasti mutta tyylikkäästi. Tässä auttavat nahkaiset selkäreput ja vyölaukut, joita on alkanut pikkuhiljaa ilmestyä nähtäville.

Kaikenlaista kapsäkkiä

Vaateliike Cybershop on jo pitkään myynyt kauniita vyölaukkuja. Nyt niitä voi löytää muun muassa myös KappAhlista. Kirpputoreilta ja isoäidin varastoista kaivettuja reppuja näkee katukuvassa paljon, mutta uusia valmistavat hienotkin muotitalot kuten Louis Vuitton. Nahkainen selkäreppu on ajattoman tyylikäs, vaikka säilyykin muotivillityksenä luultavasti vain muutaman vuoden.

Lähteet ja lisäinformaatio:

http://bableather.com/collection_majestic.htm
http://stylees.co.uk/index.php?main_page=index&cPath=44
http://www.cybershop.fi
http://hel-looks.com

Miehet korkeissa koroissa

Kulkiessamme kohti kulttuurisesti suvaitsevaa maailmaa, kasvaa ymmärrys ja suvaitsevaisuus myös sukupuolen totutut rajat rikkovia tapauksia kohtaan. Media on täynnä keskustelua sukupuolineutraalista kasvatuksesta ja normien täyttämisen aiheuttamista paineista ja itsetunto-ongelmista. Muun muassa Seta ry:n Transtukipisteen Maarit Huuska kirjoitti aiheesta pääkirjoituksen Helsingin Sanomiin jo kesällä 2009.

Tytöt ovat jo vuosikymmeniä saaneet olla juuri niin poikamaisia kuin haluavat, mutta jos poika on tahtonut pukeutua mekkoon, on siitä noussut hirveä haloo. Eiköhän ole aika tajuta, ettei lapsen arvo muutu halusi hän leikkiä sitten nukeilla tai autoilla, ja avata korkokenkien ja helmojen maailma toiselle sukupuolelle siinä missä lahkeet ja kravaatit ovat olleet naisten arkipäivää jo pitkään. Ja näin suunnittelijat ja yksittäiset muodin edelläkävijät tekevätkin ympäri maailmaa – unisex-mallistoja, miesten korkokenkiä, korsetteja, sukkahousuja ja hameita. Japanissa valmistetaan jopa miesten rintaliivejä.

Alakulttuurien herrat ovat käyttäneet hameita jo pitkään. Kohta tavallinenkin mies uskaltaa pukeutua helmoihin.

Lähteet ja lisäinformaatio:

http://blogs.wsj.com/runway/2009/01/23/skirts-and-skorts-for-men-will-shoppers-buy/
http://bsfashion.wordpress.com/2010/01/15/spring-2010-h-m-men%E2%80%99s-collection-skirts/
http://www.theurbanapparel.com/blog/2010/07/ss-2011-lookbook-skirts-for-men/
http://www.x-tra-x.de/clothes-male/pants-mens-skirts.html
http://hel-looks.com/
http://www.charlieandvirginia.com/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s