Robopets: tulevaisuuden lemmikit?

Lemmikki antaa omistajalleen seuraa. Se lohduttaa ja viihdyttää – edistää hyvinvointia. Lemmikki-eläimen hoito tuo kuitenkin mukanaan monia ongelmia. Robottilemmikit voisivat ratkaista monia vaivaavan lemmikkiongelman – vai voisivatko?

Ensimmäistä kertaa törmäsin aiheeseen robottilemmikit tieteen kuvalehden artikkelissa Robottikoira pitää seuraa ikäihmiselle (6/2003 s. 19). Artikkelissa kerrotaan Yhdysvaltalaisen Purduen yliopiston tutkijat Alan Beckin ja Nancy Edwardsin tutkimuksesta, jossa 65-vuotiaille annettiin Aibo-robottikoira kuudeksi viikoksi hoitoonsa. Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, omaako robotti samat hoitavat vaikutukset kuin aito lemmikki. (http://tieku.fi/ihminen/psykologia-ja-kayttaytyminen/robottikoira-pitaa-seuraa-ikaihmiselle )

Tämän artikkelin ilmestymisestä on jo aikaa, mutta uusia kuulumisia ei ole juuri tullut tai ne eivät ole olleet kyllin näkyviä ulottuakseen minun kokemuspiiriini. Aihe on kuitenkin kiinnostanut.

Lelurobotteja on ollut markkinoilla pitkään. Ne on kuitenkin suunnattu vain leikki-ikäisille lapsille. Lemmikkirobottien kohdalla tarkoitus on toinen. Niiden on tarkoitus täyttää aidon lemmikki-eläimen paikka esimerkiksi juuri vanhuksien seuralaisena. Lemmikkirobotilla voi lisäksi olla useita käytännöllisiä toimintoja. Ne voivat vaikkapa muistuttaa vanhusta lääkkeiden ottamisesta (http://www.futureforall.org/robotics/robotic_pets.htm)

Future For All – sivusto esittelee Probo-nimellä kulkevan 80-cm korkean robotin, joka on kehitelty sairaalan lapsipotilaiden tueksi. Probolla on oma persoonallisuutensa, se kykenee tunnistamaan ja ilmaisemaan tunteita.

Probosta saa lisätietoja sen kotisivuilta: http://probo.vub.ac.be/Probo/

Toinen esimerkki valmistuksessa olevasta robottilemmikistä on dinosaurus Pleo, jota myydään yksityisille. Pleo esitellään seuraavassa videossa:

Lisää robolemmikkejä löytyy seuraavalta sivustolta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s