Kännykkä korvaa pankkikortin

1.Kännykkä korvaa pian pankkikortin

 

Teleoperaattorit puuhaavat kännykästä ja puhelimen sim-kortista virallista asiointivarmennetta. Esikuvana on Turkki, jossa sim-kortilla voi nostaa rahaa pankkiautomaatista.

Kännykkävarmentaminen on tulossa Suomen markkinoille ensi vuonna. Asiaa ajavat maan suurimmat teleoperaattorit: TeliaSonera, Elisa ja DNA.

Teleoperaattorit haluavat tehdä kännykän sim- eli liittymäkortista virallisen varmenteen. Tavallisen kännykänkäyttäjän kannalta mobiilivarmentaminen tarkoittaa sitä, että hän voi kuitata ostoksia ja rahanostoja kännykän pin-koodilla.

Uudessa mallissa operaattoreista tulee varmennepalvelujen tarjoajia. Ne saavat uutta liikevaihtoa varmenteiden myynnistä.

Lakia viilataan
mobiilivarmentamiseen

Mobiilivarmentaminen vaatii vielä lakimuutoksia. Lainsäädäntötyö on edennyt loppusuoralle. Muutoksia on tulossa väestötietolakiin ja sähköistä allekirjoitusta koskevaan lakiin.

Väestötietolaista hallitus on antanut uuden esityksen. Lakiesitys tuo kansalaisvarmenteen rinnalle erityiset asiointivarmenteet.

Asiointivarmenteita voivat teleoperaattoreiden lisäksi myöntää esimerkiksi pankit. Pankit ovat tarjonneet varmenteiksi niiden omia nettitunnisteita eli tupas-tunnusteita.

Virallisia varmenteita ovat Suomessa tähän asti olleet sähköinen henkilökortti eli hst-kortti ja passi. Niistä tulee kansalaisvarmenteita. Ne pysyvät viranomaisten hallinnoimina asiakirjoina. Hst-korttia myöntää väestörekisterikeskus ja passeja poliisi.

Sähköistä allekirjoitusta koskevan lain muutostyö on valmisteilla viestintäministeriössä.

Kännykkämaksaminen
karkottaa hakkerit

Pankit karsastivat aiemmin kännyköiden sim-korttien tuloa pankkiasiointiin. Viime aikoina pankit ovat alkaneet syttyä mobiilivarmentamiseen.

Phishing eli verkkourkinnat ovat muuttaneet pankkien näkemyksiä. Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto Ficomin toimitusjohtaja Reijo Svento kehuu, miten kännykkäasiointi lisää verkkopalveluiden turvallisuutta.

– Hakkerointi on vaikeaa, kun pitää murtautua yhtä aikaa sekä Internet- että mobiiliverkkoon.

Svento korostaa, ettei mobiilivarmenne syrjäytä muita tunnistautumisvälineitä. Mobiilivarmentaminen on vain yksi tunnistautumistapa muiden joukossa. Vaihtoehtoina ovat muun muassa hst-kortti, tupas-tunnukset ja silmien iris-tunnistautuminen.

Sim-kortti
menee vaihtoon

Mobiilivarmenteen käyttö edellyttää sim-kortin vaihtoa. Uudenlaisella sim-kortilla ovat käyttäjän identiteettitiedot, kuten sähköinen asiointitunnus eli satu.

Korttiin tulee myös käyttäjän syntymäaika. Syntymäajan ansiosta palvelun tarjoajat voivat rajoittaa alaikäisten nettiostosten tekoa.

Mobiilivarmenteessa on sim-kortin tavoin nelimerkkinen tunnusluku eli spin-koodi. Varmenteisiin eivät kuitenkaan kelpaa helpot numerosarjat, kuten 0000 tai 1234.

Turkissa automaatti
tottelee sim-korttia

Mobiilivarmentamisessa pisimmällä on Turkki. Siellä pankkiautomaateista voi nostaa rahaa kännykällä. Järjestelmän on rakentanut suomalainen Valimo.

Kun turkkilainen pankkiasiakas nostaa rahaa automaatista, automaatti tarjoaa yhdeksi mahdollisuudeksi mobiilitunnistautumista. Pankkiautomaatti pyytää kännykän käyttäjää ottamaan yhteyttä tiettyyn operaattorin numeroon. Asiakas lähettää viestin operaattorille, operaattori tunnistaa käyttäjän ja lähettää vahvistuksen pankille.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s