Oppiva talo

Löysin Savon Sanomista artikkelin (29.9.2012, s.21), joka käsittelee ympäristö- ja talotekniikkaa. Artikkelissa kerrotaan että professori Mikko Kolehmaisella on omassa talossaan mittareita jotka mittaavat pienhiukkasten määrää, kertovat lämpötilasta, kosteudesta ja hiilidioksidipitoisuudesta. Hän käyttää näitä mittareita apuna tutkimuksessaan. Esimerkiksi yhdessä tutkimuksessa he pyrkivät selvittämään kuinka ääntä voisi käyttää hyväksi ympäristönvalvonnassa. Heidän tarkoituksenaan on kehittää poliisille laite, joka tunnistaa viritetyn mopon äänen avulla.

Kolehmainen kertoo että ns. oppivia taloja voi tulla jo 10 vuoden kuluttua. Tällaisissa taloissa laitteet osaavat tulkita talon sisäilmaa ja mittalaite hälyttää jos hiukkaspitoisuus nousee liian korkeaksi. Sitten kone kysyy mistä muutos johtuu ja antaa tarjolle vaihtoehtoja syistä. Laitteelle voi ilmoittaa jos on liian kylmä tai kuuma ja taas laite antaa vaihtoehtoja syyksi.

Kolehmainen huomauttaa että sisäilmanlaadun vaikutuksista terveyteen on syytä olla perillä, kun vaatimukset energiatehokkaasta rakentamisesta lisääntyvät. Toivottavasti tiedämme muutaman vuoden päästä, minkälaiset tekijät heikentävät sisäilmanlaatua.

Mielestäni tällainen ”oppiva talo” on hyvin mahdollinen ja tervetullut keksintö. Emme itse useinkaan tiedä mistä huono sisäilma voisi johtua tai emme edes havaitse sisäilman olevan huonoa, kun olemme tottuneet huonolaatuiseen ilmaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s