Onko Design kuollut? …

..Vai onko Design määriteltävä uudelleen. Maailma on väistämättä tullut tilanteeseen jossa tarvitaan uusia ennennäkemättömiä ratkaisuja ennennäkemättömiin tilanteisiin ja olosuhteisiin. Työkaluja, tapoja, reittejä miten vastataan monenlaisiin avunhuutoihin, monenlaisten tilanteiden keskeltä. Maailma on täynnä rikkaita ja köyhiä, välille jäävä keskiluokka pienenee. Yhdistävä tekijä kaikille on olosuhteet, ilmasto ja hallinto. Toisilla menee aina hyvin ja toisilla aina huonosti, keskiluokka jakautuu tyylillä kahtia, rikastuvat tai köyhtyvät.

Nykyiset ja tulevat designerit joutuvat tekemään päätöksen hakeutuessaan työelämään. Mitä varten suunnittelen, mitä ja kenelle. Miten voin itse vaikuttaa tekemisiini niin, ettei tarvitse seista nukkena liekassa. Haluanko, tai haluaisitko sinä, suunnitella isosti kalliilla luksusta harvoille, vai kekseliästä ja hyödyllistä köyhimpien ja hädänalaisten avuksi?. Jokaisessa meissä on omatunto joka muistuttaa inhimillisyydestä. Kauanko kukin voi toimia omaatuntoaan vastaan, ennenkuin merkityksettömyys turhentaa parhaankin elämän.

Maailma on saavuttanut itsekkyydessään ja materialismissaan lakipisteen, josta ainoa suunta on jommalle kummalle puolelle, alamäkeen tai alamäkeen. Ihmiset tekevät paluun, entiseen…alkuun..lähelle.. puutarhoihin, kasvimaille, maalle, yhteisöihin, perhepiiriin, pientaloihin, käsintekemiseen, itsekokemiseen.  Ei design kuollut ole, tulevaisuudessa joudumme uudelleen suunnittelemaan yhteiskunnan ja sivilisaation. Millainen uudesta yhteiskunnasta tulee, on osin myös kaikkien suunnittelijoiden omantunnon varassa.

Inspiraatiot kirjoitukseen seuraavista lähteistä ja kuuluisan designerin Philippe Starkin omantunnon tuskista.

 

Philippe Stark, haastattelu otsikolla ”The man who killed design”             Plaza Magazine UK&European edition No:4, 2007 (s.62-66)

Titta Pylvänäinen KUI11SM

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s