3D-holografia: Scifistä osaksi nykypäivää

”Help me, Obi Wan Kenobi. You’re my only hope”. Näin kuuluu Prinsessa Leian avunpyyntö Obi Wanille R2-D2:een tallennetussa hologrammiviestissä. Tämä Star Wars -elokuvasta tuttu kohtaus voi muistua usean mieleen, kun mainitaan sana ”hologrammi”. Kyseisiä hologrammeja on kuviteltu pitkään esiintyvän vain osana scifi-maailmoja. Pian kaikki on kuitenkin toisin: 3D-holografia on nousemassa osaksi arkipäiväistä elämäämme.

Hologrammi on monelle tuttu käsite, neljäkymmentä vuotta vanhaa tekniikkaa käytetään edelleen, esimerkiksi esittämään rahan aitous. Varsinaisia kolmeulotteisia hologrammeja, eli 3D-holografiaa, on moni nähnyt vain elokuvissa ja kirjallisuudessa. Holografiatekniikkaa ollaan kuitenkin kehitetty kaikessa hiljaisuudessa eteenpäin ja kehityksen tuotoksia voi ihastella paikanpäällä vaikkapa messuilla:


Videolla näkynyt tekniikka on mahdollistanut esimerkiksi vuosia sitten menehtyneen räppärin, Tupacin, palaamaan lavalle haudan takaa:


Edellisissä videoissa näkynyt tekniikka antaa kolmeulotteisen näkymän vain tietystä kulmasta. Seuraavalla videolla päästään lähemmäksi Star Warsissa nähtyä ”kuvan piirtäminen ilmaan valosäteillä” -tekniikkaa, mutta näkymän luomiseen käytetään apuna pyörivää peliä:


Seuraavalla videolla ollaan jo lähellä Star Warsia, mutta kovin tarkkoja kuvia ei tekniikalla pystytä luomaan, eikä tekniikka ole kovinkaan turvallinen:

 

On vain ajankysymys milloinka 3D-hologrammit yleistyvät osaksi viihde-elektroniikkaa pyyhkien 3D-näytöt pois altaan. Esimerkiksi suurimmat älypuhelin valmistajat ovat jo patentoineet omia konseptejaan, joissa käytettäisiin hyväksi 3D-holografiaa.

Tulevaisuudessa 3D-holografialla voi olla paljon erilaisia käyttötarkoituksia ja se voi olla hyvinkin merkittävä osa tulevaisuuden muotoilua. Jos tällaisten käyttömahdollisuuksien pohtiminen sekoittaa pääsi; lisätäänpä soppaan vielä ajatus siitä, jos hologrammeja pystyisi koskettamaan:

 

– Kalle Sievänen

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s