Heikkoja signaaleja tulevaisuuden työympäristöstä: Konttorikoirista ihmisiksi?

”Nordicum -lehteen vastikään haastateltu yhteisösuunnittelun guru Johan Worthington totesi, että tilan luodessa nahkaansa toimistokaan ei enää ole vain paikka informaation prosessointiin, vaan luovuuden ja innovaation lähde – ja jos konttori ei iske kipinää, voidaan hyvällä syyllä kysyä: miksi ei? Worthingtonin mukaan vanhan systeemin alla meillä oli rakennuksia ja tuotteita, kun nykyään on elämyksiä ja ympäristöjä.

Tilan muodonmuutos on vasta alussa.”

– Jussi Sinkko // pääkirjoitus ”käymistilassa”, Prointerior 2/2012 //

Työskentelytilat – Mitä? Missä? Miten?

Työympäristössä konttoriaika näyttää umpeutuvan ja työskentelytapoja sekä tiloja lähestymme yhä – voisiko sanoa – inhimillisin mielin.

Hierarkiaa korostavat koirankopit alkavat kehittyä motivoivammiksi avo- ja monitoimitiloiksi. Ilmoille valkenee yhä enemmän suunnannäyttäjiä. Yksi heistä on Microsoft avokonttorillaan.

lego

”Inspiraatiotilassa” on säkkituoleja ja pikkupöytiä. Tilassa voi työskennellä läppärin kanssa. Huoneessa on myös lelunurkkaus, jos lapselle ei saanutkaan hoitajaa.
http://www.tietokone.fi/uutiset/microsoft_rakensi_tulevaisuuden_toimiston

Jo alkaneelle muutokselle suureksi tueksi nousevat psykologiset ja henkiset aspektit. Liike-elämässä rationaalisen mielen rinnalle nousevat yhä voimakkaammin intuitiiviset ja henkiset lähtökohdat. Yhtenä seurauksena esimerkiksi meditaation tie liike-elämään ja työpäivien arkeen, jota muun muassa KauppalehtiOPTIO numerossaan 1/2013 esittelee ”Ole tässä, ole läsnä” -artikkelissaan. Työtilojen suunnittelussa merkittävän painopisteen tulee lohkaisemaan työtilan käyttö myös henkisen latautumisen tyyssijana.

Kun työelämä muuttuu ohjautumalla ihmisen sisäisistä voimavaroista päin, luo se uusia vaatimuksia tilasuunnittelulle, ei pelkästään työpaikalla, vaan myös muissa julkisissa tiloissa. Tiloissa, joissa on hyvä olla, ajatus virtaa ja työskentely on samaan aikaan sekä tehokasta että miellyttävää. Inspiroivana työympäristönä voi toimia esimerkiksi satunnainen kahvila tai vaikka bussipysäkki.

Niin yritysten kuin myös julkisten tilojen haasteeksi nousevat tilojen käyttökapasiteetit suhteessa kaikkiin henkisiin ja konkreettisiin työskentelyn tarpeisiin. Tarvitaan oivallisia ja erittäin joustavia monitoimitiloja.

Tilasuunnittelun mahdollisuudet

Toimiviin monitoimitiloihin ratkaisuja löytyy kehittyvästä tietotekniikasta, teknologiasta, tekniikasta ja oivallisista tilaratkaisuista.

Esimerkkinä oivallisiin monitoimitilaratkaisuihin johdattelee Resource Furniture jo olemassa olevilla kalusteillaan:


Lisäksi esille noussut BLARP eli Business Live Action Role Play –ohjelma herättelee mielenkiintoa. Herää kysymys siitä missä määrin työskentely ja pelaaminen tulevat tulevaisuudessa sekoittumaan?

BLARP –ohjelmasta hieman lisää osoitteessa:
http://www.tietokone.fi/uutiset/2007/sarasvuo_valloittaa_maailmaa_blarp_ohjelmalla

A Mantsinen & K-M Mustonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s