Kuluttajan irtautuminen lähetysajoista

Nykyään kuluttaja voi hankkia tietoa tv:stä lehdistä, kirjoista radiosta ja internetistä, joista viimeisimmän merkitys on korostunut viime aikoina. Syynä lienee internetyhteyksien nopeutuminen sekä tekniikan kehittyminen. Tietokonemaailmassa kuluttaja ei ole enää sidottu aikatauluihin, vaan hän voi itse valita ja katsoa haluamaansa aineistoa silloin kun haluaa.

Viimeaikainen kehitys on pakottanut perinteiset mediatalot muuttumaan yhteiskunnan tarpeiden mukaisiksi ja karsimaan perinteistä sisältöä ja henkilöstöä. Nämä yhtiöt ovat ohjanneet kehitystään kysynnän mukaiseksi. Lehdet ja televisioyhtiöt tarjoavatkin nykyisin sisältöään laajasti myös verkkoympäristössä. Ilmiö ei rajoitu pelkästään asiasisältöihin, vaan myös viihde on siirtynyt netin puolelle.

Viimeisen parin vuoden aikana Suomen markkinoille on ilmestynyt useita kansainvälisiä netti-tv – ja videovuokrauspalveluja, joista Netflix lienee suosituin. Kiinteällä kuukausimaksulla käyttäjä saa katsella niin paljon sisältöä kuin haluaa milloin vain haluaa. Luultavasti juuri edullinen hinta sekä valinnan vapaus ovat tuoneet näille palveluille paljon käyttäjiä.

Jo olemassa olevat videopalvelut kuten Youtube ovat muokkautuneet osalle käyttäjistä tiedonhankintalähteiksi ja käyttäjäkanavat ovat muokkautuneet tv-kanavamaisiksi. Myös aikaisemmin tekstimuodossa olleet blogit ovat siirtyneet ainakin osittain videomuotoon, vlogeiksi. Monien tällaisten vlogien katsojamäärät ovat todella suuria ilmiön ikään nähden.

Uusi ilmiö on myös uutisportaalit, kuten Ampparit.com sekä Newsnews.fi. Kyseessä on palvelu, johon kerätään useamman uutismedian tarjontaa samalle portaalille. Palvelun avulla käyttäjä löytyy helposti netin luetuimmat artikkelit ja katsotuimmat videot.

Pitkään musiikkimediaa haitannut musiikkipiratismi on osoittanut notkahtamisen merkkejä uusien musiikkipalvelujen, kuten Spotifyn ja Sonyn Music Unlimited yms. tultua markkinoille. Voit kuunnella musiikkia mainosrahoitteisesti tai pienellä kuukausimaksulla. Käyttäjä voi valita mitä kuuntelee ja milloin kuuntelee, ja lisäksi hän voi tehdä omia soittolistojaan, jotka sitten voidaan jakaa muille käyttäjille.

Myös radioyhtiöt ovat muokkautuneet käyttäjien tarpeisiin tarjoamalla podcast-eli nettisisältöä. Käytännössä kuulija voi kuunnella lähetykset milloin itse haluaa. Tämä on tarjonnut myös pienemmille tekijöille mahdollisuuden tarjota sisältöään laajemmalle kuulijakunnalle ja täysin laillisesti.

Kaikki nämä ilmiöt kertovat siitä, että informaation määrä on kasvanut yksilölle liian suureksi. Kaikkea ei yksinkertaisesti voi enää seurata. Sen vuoksi kuluttaja voi omien mielenkiinnon kohteidensa perusteella itse päättää, mitä seuraa. Palveluiden tarjoajien välinen kilpailu puolestaan kiristyy nousseiden tarjoajamäärien vuoksi. Media on yksilöitymässä.

http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&newsID=201316526

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2013/09/03/sanoma-lakkauttaa-kolme-lehtea-ja-karsii-vakea/201312232/170

http://yle.fi/uutiset/mtv3n_irtisanomiset_heikentavat_television_asiaohjelmistoa/6897229

http://ylex.yle.fi/uutiset/popuutiset/videobloggaaja-soikku-ja-justimusfilmsin-sami-youtube-tulot-ovat-kiva-lisa

http://nyt.fi/20131021-tubettajat-jakavat-elaemaestaeaen-kertovia-videoita-netissae/

http://www.newnews.fi/

http://www.ampparit.com/

http://www.hs.fi/talous/a1379060935350

http://www.hs.fi/talous/a1381031629978

T:Sami&Antti

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s