Puumateriaalin käytön lisääminen ja uudet mahdollisuudet tulevaisuudessa

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta ehdottaa 3/2013 julkaisussaan, että Itä-Suomen yliopisto olisi mainio puumateriaalien mahdollisuuksien tutkimuspaikka, ”puuyliopisto”.

Aiemmin puunkäyttö oli ison mittakaavan toimintaa, jolloin puusta tuotettiin lämpöä, koteja, työkaluja ja kalusteita. Sitten on siirrytty pienempään skaalaan, jossa puunkuituja alettiin hyödyntää paperi ja pakkausteollisuudessa.

Nyt ollaan siirtymässä mikro- ja nanoskaalaan, jossa puun pienimpiä osia, kuten nanokuituja ja polymeerejä hyödynnetään perinteisten ja uusien materiaalien valmistuksessa. Puun biofibrillejä voidaan käyttää mm. maaleissa, pinnoitteissa ja betonissa. Materiaaleista voidaan tehdä lujempia, kevyempiä tai ohuempia tarpeen mukaan. Puutuotteiden valmistuksessa yhdistyy design, kädentaidot ja puun ympäristöystävälliset käsittelytavat.                                                                                                                              Tulevaisuuden menestyjiä ovat yritykset, jotka tuotteillaan ja palveluillaan, tuovat ratkaisuja ilmastonmuutokseen sekä ruoka-, vesi- ja energiapulaan. Esimerkiksi kotimainen Woodnotes on designyritys, joka valmistaa paperinarusta mattoja ja sisustustekstiilejä. Toinen kotimainen esimerkki on Puusta innovations arkkitehtitoimisto, jonka perusajatus on innovatiivinen puunkäyttö suunnittelukohteissa.

Onko tämä kokonaan uutta? Vahvistuuko ilmiö? Vaikutukset? Yhteys muihin ilmiöihin?

Tämä ei ole täysin uutta, puuta on käytetty ennenkin, mutta kestävän kehityksen tavoittelu johtaa puun tarkempaan tutkimiseen ja aivan uudenlaiseen hyödyntämiseen myös sisustusalalla. Ilmiö liittyy vahvasti kestävä kehitys ilmiöön ja vahvistaa sitä.

Hyvin todennäköisesti tästä tulee suosittu trendi ihan lähitulevaisuudessa, kunhan tutkimukset etenevät. Markkinoilla tulee olemaan enemmän puupohjaisia materiaalivaihtoehtoja.

kuva 1

Aiheeseen liittyvää: Arkkitehti Janne Revon selvitystyö Kuopion puutalorakentamisen mahdollisuuksista. http://www.savonsanomat.fi/savo/selvitys-nain-keskusta-ehyeksi-puutaloilla/1707139

Linkit ja lähteet:

TUVJ 3/2013 Kaikkea muuta puusta                                                            

http://www.puustainnovations.fi/

http://www.woodnotes.fi/fi/

Monika. R & Milka. L

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s