Kauppakeskusten suosio jatkaa kasvuaan ja uusia kauppakeskuksia rakennetaan yhä enemmän. Kysyntää ja markkinoita kauppakeskuksilla tuntuu olevan, tästä kertoo muun muassa Helsingin Itäkeskuksen laajentuminen. Kauppakeskuksia vaivaa kuitenkin erikoistumisen puute. Etenkin Suomen kauppakeskuksissa palvelut ovat kuluttajan näkökulmasta kovin yksitoikkoisia, eikä liikkeiden vaihtuvuussykli tyydytä myöskään kauppakeskusjohtajia. Toinen ongelma koskee keskustan ulkopuolella sijaitsevia, pienempien kaupunkien kauppakeskuksia, joita käytetään enimmäkseen viikonloppuisin. Jatkuvasti kasvava kiire ja vapaa-ajan väheneminen haastaa kaukaiset kauppakeskukset monipuolistamaan palvelutarjontaansa, jotta keskuksiin poikettaisiin myös arkena, esimerkiksi harrastuksiin ja ruokakauppaan. – Enää asiakkaille eivät riitä vain ketjuliikkeet ja -ravintolat.

Kauppakeskuksien rinnalle on noussut erilaisia viihdekeskuksia, joista löytyy elokuvateatteria, keilahallia ja kuntosalia, esimerkkinä tästä hiljattain avattu Kuopion IsoCee. Viihdepalveluiden ohella kauppakeskuksiin olisi syytä sijoittaa myös monipuolisempaa kulttuuritarjontaa, esimerkkinä onnistuneesta kulttuuripalvelusta Espoon kauppakeskus Sellon kirjasto, joka on ollut menestys ja on nykyään Suomen suosituin kirjasto. Myös kauppakeskuksessa sijaitseva musiikkiopisto on ollut menestys, vaikka alkuun sen sijoittamista kauppakeskuksen yhteyteen ihmeteltiin.

Perustelut kulttuuri ja terveyspalveluille ovat loogiset: Tuodaan palvelut sinne missä kuluttajat ovat ja toisaalta tuodaan kauppakeskuksiin ”arkisia” palveluita, jotta etenkin kauppakeskusten läheisyydessä asuvat ihmiset käyttäisivät palveluita myös arkena.

 • Kauppakeskusten suosio, toisaalta myös erikoistumisen puute
 • Odottamaton suosio Sellossa
 • Kauppakeskusten sijainti ajankäytön haasteena
 • Kuntosalien suosion kasvu
 • Terveyspalvelujen ”vapautuminen”, kuluttaja saa valita yksityisiä palveluita

Olemassa olevia esimerkkejä: Espoon Sello, Rukan kauppakeskus Kumpare ja viihdekeskus Flamingo

Mitä hyötyä multipalvelukeskuksista on kuluttajalle

 • Kauppakeskusten rooli pelkkänä ostospaikkana on jäänyt jo historiaan ja ihmiset tulevat kauppakeskuksiin viettämään aikaa. Tätä käyttäytymistä tulisi tukea enemmän tilasuunnittelun avulla, esimerkiksi tuomalla kauppakeskuksien käytäville vaihtuvaa taidetta (taidegalleria) ja tapahtumia.
 • Kuluttaja säästää aikaa ja vaivaa
 • Hyvinvointipalveluita tarjoavat jo parturi-kampaamot ja kauneushoitolat, mutta tulevaisuudessa myös terveydenhuollon palveluita on saatavilla saman katon alta. Mikäs sen käytännöllisempää, kuin hoitaa samalla reissulla esimerkiksi lasten harrastukset, hammaslääkäri ja ruokaostokset.

Elinkeinonharjoittajalle

 • Vastaaminen asiakkaiden kysyntään -> tuottoisaa liiketoimintaa
 • Erikoistumalla erottuu kilpailijoista. (Kauppakeskusjohtajien / -yrittäjien huomioitava kasvava kilpailu)
 • Tasaisemmat asiakasvirrat läpi viikon

Sisustusarkkitehtuurin näkökulmasta

Arkkitehtien ja sisustusarkkitehtien tehtäväksi jää suunnitella toimivia ja viihtyisiä palvelukeskuskokonaisuuksia, joiden käytävillä voi olla taidegalleriaa, katolla puutarha ja pohjakerroksessa kirjasto tai kuntosali. Etenkin matkailualueilla kauppakeskusten yhteyteen tulisi suunnitella hotelleja.

Sello

Tulevaisuuden kauppakeskus

Kauppakeskus pitää asiakkaan otteessaan aamusta iltaan

Optio nro 19, 21.11.2013, Näin rakennat toimivan kauppakeskuksen, Jussi Jalkanen s.34

”Julkiset palvelut ovat merkittävä osa kauppakeskuksia. Tulevaisuudessa ne ovat vielä merkittävämpiä. Ne pitää ottaa mukaan jo keskuksen suunnitteluvaiheessa”

”Espoon Sellon kirjasto on miljoonalla kävijällään Suomen vilkkain. Myös ennakkoluuloja kohdannut musiikkiopisto on ollut menestys.” – Matti Karlsson

 

– Juulia

Juulia Manninen, Anne-Mari Korhonen ja Emmi Kinnunen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s