Hifistely elämäntapana

Kaikella voi hifistellä. Hifistelyllä tarkoitetaan jonkin asian äärimmilleen viemistä verrattuna ”perustasoon”. Hifistely on muutakin kuin teknologiaa, se voi olla myös ideologia. Tavallaan sillä yritetään pyrkiä täydellisyyteen tai ihanteisiin jollain osa-alueella.

Esimerkiksi kahvi. Monelle ”peruskahvi” ei kelpaa. Suodatinkahvin sijaan etsitään makukokemuksia, joihin yhdistyy usein myös täydellinen ympäristö oheistuotteineen. Yleensä se on paikka, jossa osaavat baristat valmistavat kahvin ammattitaitoisesti. Näissä ravintoloissa tai kahviloissa täydellistä makuelämystä etsivät niin asiakas kuin henkilökuntakin.

Kuten moni muu kokemus, niin myös täydellinen kahvielämys muodostuu monista eri osatekijöistä. Esimerkiksi kahvilaatuja sekoitetaan keskenään, paahtoasteita on lukuisia ja maidollakin on merkityksensä. Mutta joskus täydellisyys on hyvin pelkistettyä. Mast Brothers – suklaatehtailijat ovat nousseet suosioon puhtaalla ja samaan aikaan hienostuneella suklaallaan. Näissä tuotteissa puhdas raaka-aine on pääosassa. Lisäksi tuotteiden pakkaukset, valmistaminen ja jopa tekijät viestivät samanlaista aitoa ideologiaa.

Aikoinaan raaka-aineiden puhtaus oli itsestäänselvyys, keinotekoisia lisäaineita ei ollut. Kehityksen myötä monia raaka-aineita on jatkettu keinotekoisesti tuottavuuden ja tasalaatuisuuden varmistamiseksi.  Tämä on johtanut luomu-villitykseen ja intohimoiset kokkaajat vannovat luomun ja puhtaiden raaka-aineiden nimeen. Etsitään aitoja makuja.

Nämä arvot eivät ole kuitenkaan kaikkien saatavilla ympäri maailman. Kasvavan väkiluvun myötä tutkijat kehittävät uudenlaisia tapoja tuottaa ruokaa. Tästä on esimerkkinä syksyllä 2013 paistettu ensimmäinen keinolihapihvi. Keinolihasta kaavaillaan tulevaisuuden ”pelastajaa” puhuttaessa lihantuotannon ongelmista ja sen vaikutuksista ilmastonmuutokseen.

Uutinen keinolihahampurilaisesta:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/01/25/keinoliha-tulee-kauppoihin-ehka-10-20-vuodessa

Keinoliha poistaisi osittain lihantuotannon aiheuttamat haitat, mutta aiheuttaa paljon keskustelua eettisyyden kannalta. Mitä lihaa saa kasvattaa ja kuka sitä valvoo? Vaikka tässä tuotantotavassa on varmasti hyviä puolia, tuntuu oudolta ajatella, että tulevaisuudessa ikkunalaudalla yrttiruukkujen vieressä omassa laitteessaan kasvaa sisäfile. Vielä tällä hetkellä keinoliha on todella kallista verrattuna luonnonmukaiseen lihaan, mutta onko tulevaisuudessa asiat toisin päin?

Kun hifistelyä jatketaan loputtomiin, johtaako se lopulta hifistelijäpiireissä alkuperäisyyden hifistelyyn. Keitetään pannukahvia nuotiolla ja syödään luonnossa kasvanutta riistaa?

Heini & Maiju

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s