Keinoliha koeputkelta pannulle

Yksi kaiken elämämuotojen tärkeintä murhe on ruokansa saaminen. Tähän asti, ihmisolennot ovat jo keksineet eri tapoja saada luonnosta ruokaa, vaikka siihen liittyy vielä vahvasti moraaliongelmia – kuten eläinten julma ”prosessointi” valmiiksi lihaksi.
Ilmeisesti tulevaisuudessa se ei ole enää ongelma, sillä joukko hollantilaisia tutkijoita ovat onnistuneet kasvattamaan lihaproteiinia ”pihviksi”. Niitä jotka maistoivat pihviä pitivät sen vähän mauttomana mutta ihan kelpoisena. Se on siis hyvä ennuste kaikille eläin- ja luonnonsuojelijoille (ja vähemmän hyvä trendiään kasvissyöjien ilmiön kannalta).


http://im.mtv.fi
Kyseessä ei ole kuitenkaan pelkkä yksinäinen tieteellinen temppu, vaan keino-ruoka on saanut viime aikoina vahvasti huomiota maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi IT-alan sijoittaja Vinod Khosla rahoittaa tutkimuksia jolla saisi esm. proteiinit ja kasvisperäisiä kuidut keinolihaksi. Sen lisäksi Bill Gates on kanssa sijoittanut osa rahansa keinolihan tutkimukseen.
Syytä on ilmiselvä: se joka pystyy tuottamaan ja markkinoimaan halvalla keinotekoista lihaa saa merkittävä taloudellinen ja poliittinen etu, sillä maailmanlaajuinen lihan kulutus kasvaa koko ajan ja asukasmäärän kasvu pahentaa vielä asiaa. Mutta, vaikka kuinka nopeasti saadaan vaihtoehtoiset lihat kauppoihin, ihmisten pellot ja uskonnot hidastavat todennäköisesti kehitystä.

Lähteet:
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-17104501
http://www.aamulehti.fi/Ruoka/1194830195496/artikkeli/keinoliha+nyt+raaka-aine+maailman+kalleimmalle+hampurilaiselle+koska+kauppoihin+.html
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/01/25/keinoliha-tulee-kauppoihin-ehka-10-20-vuodessa
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288587602634.html
http://www.digitoday.fi/tiede-ja-teknologia/2013/01/21/it-miljoonat-hyotykayttoon-keinolihaa-kuoleman-uhmaamista/20131091/66
http://fi.wikipedia.org/wiki/Keinoliha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s