Ulkoinen tukiranka kaikille ?

Sci-fi teoksissa ulkoiset tukirangat (englanniksi ”powered exoskeleton”) ovat yleisiä. Idea on yksinkertainen: keinotekoinen rakenne – ”puku” joka tuo mm. lisää kestävyyttä ja voimaa kantajille. Astronauttien puvut ja keski-ajan ritarien levyhaarniskat ovat hyvä olemassa olevia esimerkkejä. Vaikka Iron-manin puku on vielä kaukana tulevaisuudessa, viime aikoina tämä konsepti on kehittynyt hiljattain mutta merkittävästi. Varsinkin tietokone-muotoilu ja 3D-tulostin teknologia, sekä uudet materiaalit kuten hiilinanoputket ovat auttaneet ulkoisen tukirangan kehittämistä.

the-X1-Robotic-Exoskeleton

http://scitechdaily.com/images/the-X1-Robotic-Exoskeleton.jpg

Näin Amerikkalaiset sekä Japanilaiset ovat jo keksineet omat toimivat mallit armeijalle ja terveys-alalle. Tämänhetkiset yleisimmät – ja realistisemmat – tavoitteet ovat sotilaiden kanto-voima ja kestävyys, ja vanhuksien ja kävely-vammaisten kuntoutus ja tuki.

Tulevaisuudessa haaveillaan joustavista, luodin-pysäyttävistä puvuista (esm. ”epänewtonilaisten nesteiden” avulla), ylivoimasta ja pyörätuolin lopusta. Kuitenkin ulkoinen tukirankan kehitystä rajattavat mm. tarve tehokaan ja itsenäiseen voimanlähde, materiaalin paino, ja ergonomiaan liittyvät ongelmat (käyttäjän koko, joustavuus, ihmiskehon kestävyys…) jotka vaativat korkean-tasoinen muotoilua.

Nykyisellä teknologisen kehityksen vauhdilla voimme siis mahdollisesti nähdä ensimmäiset ulkoiset tukirankat 20 vuotta päästä… tai vähän aikaisemminkin, sillä 2014 jalkapallon MM-kisoilla Brasiliassa on suunniteltu, että eräs kävely-vammainen lapsi potkisi ”alku-palloa” ulkoisen tukirankan avulla.

Lähteet:

http://www.bbc.co.uk/news/technology-24819855

http://www.cracked.com/article_19331_5-projects-you-wont-believe-us-government-working-on_p2.html

http://www.digitoday.fi/tiede-ja-teknologia/2008/05/30/osta-oma-ulkoinen-tukiranka/200814680/66

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288427298220.html

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194839007134/artikkeli/helpotusta+raskaisiin+toihin+robottipuku+tyontekijan+paalle.html

http://www.mlssoccer.com/sideline/news/article/2014/01/06/mechanical-exoskeleton-will-allow-paralyzed-brazilian-teen-perform-2014-worl

http://www.nasa.gov/offices/oct/home/feature_exoskeleton.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Powered_exoskeleton

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s