Valon merkitys urbaanissa ympäristössä

Suunnitelmallisen kaupunkivalaistuksen hyötyjä ovat mm. turvallisuus ja arjen sujuvuus ihmisten pakkautuessa tiheisiin asutuskeskuksiin. Valoilla voidaan helpottaa informaation kulkua ja luoda turvallinen ympäristö, jossa vastaantulija on helpompi huomata. Kunnollisella valaistuksella voidaan ennaltaehkäistä myös rikoksia ja liikenneonnettomuuksia.

Kun luonnonvaloa ei talvella paljoa ole, keinovalolla on suuri vaikutus ihmisten viihtyvyyteen. Hyvän ulkovalaistuksen avulla kaupungit voivat muuntua kuluttajien ympärivuotisiksi olohuoneiksi, jonne lähdetään mielellään viettämään aikaa. Kaupungeilla on myös mahdollisuus korostaa omaa identiteettiään valaisemalla kulttuurillisesti tärkeitä kohteita ja elävöittää julkista tilaa vaikka valotaiteen avulla.

Valon lisääminen kaupunkeihin on kuitenkin haastavaa suurten ylläpitokustannusten ja kaupunkien pienten budjettien takia. Lisäksi kasvavat paineet ympäristöystävällisiin valintoihin aiheuttavat kitkaa päättäjien ja kuluttajien välillä. Myös valosuunnitteluun tulisi käyttää resursseja, jotta vältyttäisiin turhilta ongelmilta, kuten häikäisyltä ja ylimääräiseltä valosaasteelta. Valon tulisi jakautua ympäristössään vain sinne, missä sitä tarvitaan.

Tässä muutamia pohtimiamme ratkaisuja näiden haasteiden voittamiseksi:

  • valojen säädettävyys liiketunnistimien ja ohjelmoinnin avulla
  • katuvalaistuksen himmentäminen (ei sammuttaminen kokonaan) hiljaisempina aikoina
  • valojen oikea suuntaus häikäisyn vähentämiseksi
  • energiatehokkaiden ledvalojen käyttö
  • katuvalaistuksen siirtäminen katuun voisi vähentää turhaa valon määrää. Esimerkiksi Barcelonassa sijaitseva IN-TENTA –niminen firma loi valoa hohtavan katulaatan, joka ei vie tilaa katuliikenteeltä.

Uskomme valon merkityksen kasvavan urbaanissa miljöössä kasvavan väestön, lisääntyneen liikenteen ja ihmisten mukavuudenhaluisuuden vuoksi. Täytyy myös muistaa, että pimeys ei ole vain haitta, vaan myös mahdollisuus! Tässä lopuksi vielä muutamia linkkejä aiheeseen liittyen:

t. Emmi

(Emmi, Anne-Mari ja Juulia)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s